Handbuch einer transnationalen Geschichte Ostmitteleuropas

Publisher Vandenhoeck & Ruprecht
Downloads Extract

Synopsis

Der Trend der internationalen Forschung hin zu Fragen, die nicht allein im Rahmen nationaler Geschichten beantwortet werden können, scheint ungebrochen. Während die Zahl der Angebote von transnationalisierten Nationalgeschichten einzelner Staaten ständig steigt, sind Versuche in Richtung von Transnationalisierungsgeschichten ganzer Regionen mit mehreren Staaten und Nationen noch nicht in Angriff genommen worden. Diese Lücke für Ostmitteleuropa zu schließen, ist Anliegen des Buches. Im Zentrum des ersten Bandes dieser auf drei Bände angelegten transnationalen Geschichte Ostmitteleuropas steht die Zeit von der Mitte des 19. Jahrhunderts bis zum Ersten Weltkrieg. Behandelt werden fünf Dimensionen, in denen die Transnationalität der zwischen Ostsee und Adria, Deutschland und Russland zu verortenden Geschichtsregion zu beobachten ist: 1. die De- und Reterritorialisierungen in der Region einschließlich der kulturellen und politischen Reaktionen auf neue Raumordnungen, 2. die Migrationen aus, durch und in die Region, 3. die wirtschaftlichen Verflechtungen, transnationalen Marktbeziehungen und Infrastrukturen, 4. Kulturelle Grenzüberschreitungen und Kulturtransfers, 5. die Vertretung der Region im System der Internationalen Organisationen und Netzwerke transnationaler Akteure. Jedes Kapitel stellt einerseits den spezifischen Transnationalisierungsaspekt auf der Basis empirischer Befunde dar, andererseits diskutiert es mit Blick auf den internationalen Forschungsstand weiterführende Forschungsfragen. Die methodische Debatte und die empirischen Einzelforschungen der transnationalen Geschichte sind weit vorangeschritten. Dieser Band bietet die erste zusammenfassende Darstellung.

Biographical Note

Prof Dr. Frank Hadler

Frank Hadler is the project director in charge of the research on nineteenth- and twentieth-century history at the Centre for the History and Culture of East Central Europe (GWZO) and honorary professor for cultural history of East Central Europe at the University of Leipzig (Germany). He received his PhD from the University of Brno (Czech Republic) for his dissertation titled “Počátky moravské historiografie do konce 19. Století” (Beginnings of Moravian Historiography Up to the End of the 19th Century) in 1984 and his Dr. Phil. at the Institute for General History at the Academy of Sciences in Berlin in 1989 for his work titled “Die Anfänge der tschechoslowakischen Außenpolitik 1914–1919”. He has held posts as a senior fellow in research institutes in Berlin and Leipzig and has received fellowships in Washington, DC (USA), Oxford (UK), and Paris (France), as well as lectured at Humboldt University (Germany), Free University of Berlin (Germany), Paris IV (France), and at the University of Leipzig (Germany). His main fields of research are the history and culture of East Central Europe, the history of historiography, and transnational history in the nineteenth and twentieth centuries.

Prof. Dr. Matthias Middell

Matthias Middell is a professor of cultural history at the University of Leipzig (Germany) as well as a speaker of the SFB 1199 and director of the Global and European Studies Institute at the University of Leipzig. He studied history earning his PhD from the University of Leipzig with his research focusing on the French Revolution. Since 2013, he has served as the director of the Graduate School Global and Area Studies in Leipzig and is currently the head of the Erasmus Mundus Global Studies Consortium. He teaches regularly at partner universities and co-supervises PhD candidates with colleagues from France, South Africa, and Ethiopia. His current research interests include the history of the French Revolution from a global perspective, history of cultural transfers around the world, and the role of space in the understanding of the current world being the result of long-lasting global connections.