Transnational Actors – Crossing Borders

Steffi Marung (U Leipzig, Germany) and Matthias Middell (U Leipzig, Germany), eds.
Publication Date2015
PublicationTransnationalisierung und Regionalisierung vom 18. Jahrhundert bis zur Gegenwart, No. 8
PublisherLeipziger Universitätsverlag
LanguageEnglish/German
InformationLink

Summary: The 8th volume of the Transnationalization and Regionalization from the 18th century up to the Present series gathers selected papers presented at two summer schools: the first one in September 2010 on the topic of “Transnational Actors – Actors of Transnationalization” and the second one in 2011 on “Crossing National Borders”. The collection demonstrates the productivity of a turn towards giving greater attention to transnational dimensions in historical investigation.

Synopsis: This volume presents papers selected from the presentations at two of the annual summer schools held at the Graduate Centre Humanities and Social Sciences of the University of Leipzig’s Research Academy: the first one in September 2010 on the topic of “Transnational Actors – Actors of Transnationalization” and the second one a year later on “Crossing National Borders”. The focus of the summer schools, since the establishment of the programme on “Transnationalization and Regionalization from the 18th century up to the Present”|, is one aspect of transnationalism that has increasingly become a central topic in the social sciences as well as in history and cultural studies. This collection demonstrates the productivity of a turn towards giving greater attention to transnational dimensions in historical investigation.

Content:
Transnational Actors
Steffi Marung/Matthias Middell: From Transnational Action to Collective Actors of Transnationalism?

Eric Vanhaute/Céline Van Den Abeele: Peasant Movements in the Twentieth and Twenty-First Centuries: From Parochial Reactions to Global Struggle?

Ruth Achenbach: Functions of Networks in Chinese Highly Skilled Migration to Japan – Replaceable Sources of Information or Essential Sources of Stability?

Andreas Beer: Freebooting on the American Isthmus: The US Filibusters as Transnational Actors

Antje Dietze: ‚Ostalgie‘ als Spannungsfeld kultureller Verflechtungen: Ästhetisierungen des Ostens an der Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz in Berlin am Beispiel von Christoph Marthalers Murx den Europäer!
Henrike Knappe: Transnationale Zivilgesellschaftsnetzwerke in Mittel- und Osteuropa

Pascal Schillings: Transnationale Antarktisnetzwerke um 1900. Carsten Egeberg Borchgrevink und die europäische Südpolexploration.

Crossing National Borders
Johann Fortwengel:
Global Value Chains and Development Strategies: Institutionalizing Broad Upgrading

Tamara Ganjalyan: Begrenzung im entgrenzten Raum. Über Diaspora, Ethnizität und die Rolle des Internets

Lena Heinze: The Transnationality of Aesthetics – Philosophical Conceptualizations in the Tension Field of Universalism and Culturalism

Andreas Hübner: Vermessen, Ordnen und Kartographieren im kolonialen Louisiana: Raumkonstruktionen und Möglichkeitsräume an der Côte des Allemands

Oleg Kappes: Rekonstruktion des Historiographiebildes der Diktaturzeit nach den politischen Wenden in Russland und Deutschland (20. Jahrhundert)

Nathanael Kuck: Klasse und Nation – Weltordnungsvorstellungen und Subjektivitäten im kommunistischen Antikolonialismus, 1921–1933

Heli Meisterson: Lokal ist global: Estnische Filmpolitik und das Black Nights Film Festival in Interaktion mit transnationalen Akteuren

Christoph Senft: „... doubt dispute distort deny“ – Gewalt, Trauma, Verdrängung und die Grenzen und Möglichkeiten literarischer Historiographie in Raj Kamal Jhas Fireproof
Ninja Steinbach-Hüther/Matthias Middell: Zur Präsenz akademischer Literatur aus Afrika in Deutschland – eine Bestandsaufnahme Alp Yenen: Approaching Transnational Political History. The Role of Non-State Actors in Post-Ottoman State-Formation

Biographical Note: Steffi Marung studied political science and German literature in Halle, Berlin, and Prague. Until 2010, she was a researcher at the Leipzig Centre for the History and Culture of East-Central Europe (GWZO) where she undertook her PhD in global studies on shifting border regimes as a consequence of EU enlargement after 1990. Along with her position at CAS, she teaches global history at the Global and European Studies Institute (GESI) of the University of Leipzig and is a board member of the European Network in Universal and Global History (ENIUGH).

Matthias Middell (U Leipzig, Germany) is director of the Global and European Studies Institute (GESI, Leipzig, Germany), spokesman of the Centre for Area Studies (U Leipzig, Germany), and director of the Graduate Centre Humanities Social Sciences of the Research Academy Leipzig (Germany). He also is a board member and assistant director of the Frankreichzentrum (Leipzig, Germany), as well as deputy spokesman of the international doctoral programme “Transnationalisation and Regionalisation from the 18th Century to the Present” and of the Erasmus Mundus Master’s Programme “Global Studies – A European Perspective”.