Between Leisure, Work, and Study: Tourism and Mobility in Europe from 1945-1989

|   Comparativ - Journal of Global History and Comparative Studies

Nikolaos Papadogiannis (U St. Andrews, UK) and Detlef Siegfried (U Kopenhagen, Denmark), eds.

Publication Date2014
PublicationComparativ, Vol. 2
PublisherLeipziger Universitätsverlag
LanguageEnglish / German

Link

Sinopsis:Comparativ. Zeitschrift für Globalgeschichte und vergleichende Gesellschaftsforschung rückt Themen einer innovativen Weltgeschichte in den Fokus und analysiert historische und aktuelle Globalisierungsvorgänge. Unterschiede und Ähnlichkeiten sowie Interaktions-, Kooperations- und Transferprozesse werden in ihrem zeitlichen Wandel und im Hinblick auf die Bedeutung und Funktion für die Verräumlichung und Enträumlichung sozialer, kultureller, politischer, wirtschaftlicher und rechtlicher Ordnungen diskutiert. Comparativ veröffentlicht Beiträge in deutscher, englischer und französischer Sprache. Die Zeitschrift ist das Kommunikationsforum des European Network in Universal and Global History und erörtert deshalb europäische Perspektive auf Globalisierung und europäischen Entwicklungen in weltweiten Zusammenhängen besonders intensiv.

Biographical Note: Detlef Siegfried ist Associate Professor für Neuere Deutsche Geschichte und Kulturgeschichte an der Universität Kopenhagen (Dänemark) und wissenschaftlicher Mitarbeiter der Forschungsstelle für Zeitgeschichte in Hamburg (Deutschland).

Following his undergraduate studies in History at the U Thessaloniki (Greece), Nikolaos Papadogiannis moved to London and received his MA in Contemporary History and Politics (with distinction in the dissertation) from Birkbeck (U London, UK) in 2006. In 2010 he obtained his PhD in History from the U Cambridge (UK). Before embarking on working as a teaching fellow at the School of History at the University of St Andrews in 2014, Papadogiannis was an Alexander von Humboldt Foundation Postdoctoral Research Fellow at the HU Berlin (Germany) and also offered teaching at the FU Berlin (Germany). His research interests include travel, consumption, youth cultures, gender, migration, emotions and European identities.

Table of Contents:

Nikolaos Papadogiannis / Detlef Siegfried
Introduction

Benedikt Tondera
'Like Sheep'? Disobedience Among Soviet Tourists Travelling Abroad

Jürgen Mittag / Diana Wendland
How Adventurers Become Tourists: The Emergence of Alternative Travel Guides in the Course of Standardisation of Long-Distance Travelling

Whitney Walton
Study Abroad and Tourism: US American Students in France, 1945-1970

Nikolaos Papadogiannis
Travel and the Greek Migrant Youth Residing in West Germany in the 1960s-1970s

Marcel Berlinghoff